Google Tag Manager (GTM)

Houd er rekening mee dat: Alleen de handmatige blokkeercode kan worden geleverd met een TagManager. Als u automatische codeblokkering wilt gebruiken, moet u de CMP-code rechtstreeks in uw website invoegen.

Houd er rekening mee dat: Als u automatische blokkering gebruikt, zorg er dan voor dat de TagManager niet geblokkeerd wordt door het attribuut in te voegen data-cmp-ab="1" in de TagManager-code.

Houd er rekening mee dat: Het systeem stuurt informatie naar window.dataLayer. GTM biedt de mogelijkheid om deze variabele te hernoemen naar een andere waarde. Als dat het geval is, worden de gegevens niet meer door GTM ontvangen. Zorg er daarom voor dat u de variabele behalve "dataLayer" niet (her) benoemt.

Algemene informatie

Om toestemmingsinformatie te gebruiken met Google Tag Manager (GTM), zal de CMP zogenaamde gegevenslagen in GTM pushen. De CMP maakt de volgende variabelen voor de gegevenslaag:

Veranderlijk

Omschrijving

cmpGDPR

0 als GDPR niet van toepassing is, 1 als GDPR van toepassing is

cmpConsentString

Stelt de IAB-toestemmingsreeks in

cmpConsentVendors

Stelt een door komma's gescheiden lijst van leveranciers-ID's in die toestemming hebben gekregen, bijv. 3,7, s22,31, c88, (lijst begint en eindigt met komma)

cmpGoogleVendorsConsent

Hetzelfde als cmpVendorsConsent, maar inbegrepen zijn de Google ATP-ID's.

cmpConsentPurposes

Stelt een door komma's gescheiden lijst in van doeleinden waarvoor toestemming is verkregen, bijv. 1,2, s3, s4, s5, (lijst begint en eindigt met komma)

De gebeurtenis "cmpEvent" in combinatie met bovenstaande variabelen kan vervolgens worden gebruikt als trigger voor de tagmanager om te weten of / wanneer de codes moeten worden geactiveerd.

ConsentManager GTM-container (recept)

Om enkele van de handmatige stappen die hieronder worden beschreven over te slaan, hebben we een GTM-container of zogenaamd "recept" gemaakt dat in uw GTM-account kan worden geïmporteerd en dat u wat tijd bespaart en een aantal veelvoorkomende fouten kan helpen voorkomen.

Het recept importeren

Om te beginnen moet u het recept in uw account importeren:

1. Download het recept json-bestand (zie bijlagen aan de linkerkant)
  2. Log in op uw GTM-account en ga naar Beheerder> Container importeren

3. Kies het json-bestand dat u wilt uploaden, kies de werkruimte waarin het bestand moet worden geïmporteerd en kies de importoptie gaan

4. Klik op Bevestigen om de import te voltooien.
  5. In uw account vindt u nu enkele voorbeeldtags met het label "DEMO ..." en een aangepaste HTML-tag die bedoeld is om te worden gebruikt voor de consentmanager CMP-code. Ook vindt u enkele nieuwe triggers met het label "cmpEvent ..." en enkele variabelen met het label "cmp ...".

Het recept gebruiken

Zodra het recept is geïmporteerd, vindt u enkele nieuwe demotags, triggers en variabelen in uw GTM. Houd er rekening mee dat dit zijn DEMO-tags en moeten worden aangepast.

Voorbeeld: configuratie voor Google Analytics

1. Ga naar Tags en bewerk de tag DEMO-voorbeeldtag voor Google Analytics
  2. Pauzeer de tag en hernoem deze naar uw wensen

3. Ga naar variabelen en bewerk de variabele DEMO Google Analytics instellingen
  4. Voer de tracking-ID van uw Google Analytics-account in en hernoem de variabele naar uw behoeften

Voorbeeld: instellen voor het bijhouden van conversies in Google Ads

1. Ga naar Tags en bewerk de tag DEMO-voorbeeldtag voor Google Ads-conversies bijhouden
  2. Maak de tag ongedaan, stel de conversie-ID en het conversielabel in en wijzig de naam naar uw wensen

3. Ga naar Triggers en bewerk de trigger cmpEvent GDPR is niet van toepassing CONVERSION Trigger
  4. Voor demonstratiedoeleinden hebben we een trigger voor pagina-URL gebruikt die wordt geactiveerd wanneer de URL een bepaalde tekenreeks bevat ("dank u"). Bewerk de trigger en stem de regels af op uw behoeften.

5. Herhaal de wijzigingen van de laatste stap ook met trigger cmpEvent s1 Google Ads CONVERSION Trigger

Voorbeeld: instellen voor LinkedIn Insight-tags

1. Ga naar Tags en bewerk de tag DEMO Voorbeeldtag voor LinkedIn
  2. Maak de tag ongedaan en voer uw partner-ID in. Stem de tagnaam af op uw behoeften.

Voorbeeld: Setup voor HotJar

1. Ga naar Tags en bewerk de tag DEMO Voorbeeldtag voor HotJar
  2. Maak de tag ongedaan en voeg de HotJar HTML-code in het veld in. Stem de tagnaam af op uw behoeften.

De demogegevens toepassen op andere scenario's

De demotags, triggers en variabelen zijn er om u te helpen beter te begrijpen hoe een normale tagconfiguratie wordt uitgevoerd. U kunt elke tag en trigger eenvoudig kopiëren en toepassen op andere scenario's.

Houd er rekening mee dat de triggers alleen zijn geactiveerd voor bepaalde leveranciers-ID's. Als u de demogegevens voor andere leveranciers wilt gebruiken, moet u de tag en de triggers kopiëren en vervolgens de triggers wijzigen in de nieuwe leveranciers-ID:

Blokkeerregels handmatig maken (zonder recept)

Voer de volgende stappen uit om bepaalde codes alleen weer te geven als toestemming is gegeven:

1. Variabelen maken in GTM: ga in GTM naar Variabelen> Nieuw en klik op configureren:

2. Kies een variabel type Paginavariabelen> Gegevenslaagvariabele, stel de variabelenaam in op cmpGDPR, cmpVendorsConsent of een andere variabelenaam uit de bovenstaande tabel:

3. Herhaal de bovenstaande stappen voor alle andere variabelen die u nodig heeft (meestal cmpGDPR, cmpConsentVendors)

4. Ga naar Triggers> Nieuw en klik op configureren:

5. Gebeurtenisnaam gebruiken cmpEvent en voeg er aangepaste evenementen aan toe:

6. Voor elk evenement zijn minimaal twee regels nodig: cmpGDPR equals 1 en cmpConsentVendors contains ... .

7. Stel de gebeurtenisregels in op cmpConsentVendors contains ,x, waarbij x de ID van de leverancier is. De ID's van de leveranciers zijn te vinden onder menu Leveranciers / Witte lijst:

Belangrijk: Gebruik altijd slechts één leverancier per trigger (... contains ,x, en niet ... contains ,x,y,z,). Als u met meerdere leveranciers werkt, maak dan meerdere triggers en één trigger per leverancier.

8. Herhaal de bovenstaande stap voor elke leverancier en maak een nieuwe trigger voor elke leverancier

9. Pas de trigger toe op uw tags en zorg ervoor dat de tags niet worden geactiveerd met pageView-gebeurtenis maar enige met de cmpEvent:

Belangrijk: Zorg ervoor dat de trigger de is enige trigger voor elke tag die u gebruikt. Combineer triggers niet met andere triggers / gebeurtenissen zoals "Alle pagina's" of "Laden op pagina" enzovoort.

Voorbeeld: Google Analytics blokkeren met Google TagManager (GTM)

Hier zijn enkele voorbeeldschermafbeeldingen hoe een configuratie eruit zou zien om Google Analytics te blokkeren als er geen toestemming wordt gegeven.

Trigger

Activeer Google Analytics op alle pagina's wanneer toestemming wordt gegeven:

label

Google Analytics-tag met toegewezen triggers (tweede trigger is optioneel):

Hoe de Google TagManager-code blokkeren als er geen toestemming wordt gegeven?

Als u niet alleen de codes binnen de TagManager maar ook de TagManager zelf wilt blokkeren, kunt u dit doen door deze stappen te volgen:

Uw GTM-code ziet er op de een of andere manier als volgt uit:

<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
        new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
        j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
        'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
    })(window,document,'script','dataLayer','GTM-ABCDEF');</script>

Om de consentmanager.net CMP om de code te blokkeren en alleen in te schakelen na toestemming moet u de code op de volgende manier wijzigen: (zie wijzigingen in <script ...> deel van de code)

<script data-cmp-vendor="s905" type="text/plain" class="cmplazyload" >(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
        new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
        j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
        'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
    })(window,document,'script','dataLayer','GTM-ABCDEF');</script>

Hoe te voorkomen dat Google TagManager meerdere keren wordt geactiveerd?

De CMP activeert de cmpEvent-gegevenslaag telkens wanneer de toestemmingsinformatie wordt vernieuwd. Dit gebeurt wanneer de pagina wordt geladen en toestemmingsinformatie wordt gevonden in de bezoekerscookie, wanneer de toestemmingslaag wordt weergegeven en de bezoeker een keuze maakt of wanneer de bezoeker de toestemmingslaag opnieuw opduikt en de instellingen wijzigt. In het laatste geval kan het voorkomen dat de bezoeker de toestemmingslaag meerdere keren opent en sluit. Elke keer dat de laag sluit, wordt de datalayer geactiveerd en kan Google TagManager enkele tags weergeven of Google Analytics tellen. Volg deze stappen om te voorkomen dat tags meerdere keren op een pagina worden geactiveerd:

1. Maak een nieuwe tag voor elke tag die u niet opnieuw wilt activeren. Gebruik een aangepaste HTML-code en voeg de volgende code in:

<script> window.prevent_duplicate_googleanalytics = true; </script>

2. Gebruik dezelfde trigger voor deze nieuwe tag als voor de originele tag.

3. Maak een nieuwe variabele van het type custom javascript en gebruik de volgende code:
    function (){ return ("prevent_duplicate_googleanalytics" in window); }

4. Voeg een andere voorwaarde toe aan uw bestaande trigger met behulp van de variabele die u eerder heeft gemaakt ("Variabele XXX is gelijk aan waar"):

Hoe om te gaan met dataLayer of evenement volgorde?

In sommige gevallen mogen tags alleen worden geactiveerd als er meer dan een gebeurtenis is opgetreden, bijvoorbeeld een bepaalde actie van de gebruiker en toestemming wordt gegeven. Om een ​​bestaand evenement te combineren met de ConsentManager cmpEventvolg dan deze stappen:

1. Bewerk de tag en verwijder de uitgaande trigger.
  2. Klik op het pictogram om een ​​nieuwe trigger aan de tag toe te wijzen en maak vervolgens een nieuwe trigger:

3. Geef de nieuwe trigger een naam en kies triggertype "Trigger Group":

4. Voeg uw bestaande trigger en de cmpEvent-trigger toe aan de triggergroep:

5. Stel de triggercondities op dezelfde manier in als bij normale triggers (bijv. Toevoegen cmpGDPR equals 1 als voorwaarde).
  6. Sla de triggergroep op en wijs deze toe aan de tag.