Info
Content

Werken met Google Ad Manager

Let op: de onderstaande beschrijving is van invloed op Google Ad Manager, Google AdSense, Google AdMob en Google DV360.

Zie ook: Google-toestemmingsmodus | Beperkte Google-advertenties

Opmerking: Zorg ervoor dat schakel Google Funding Choices CMP uit op uw website wanneer u ermee werkt consentmanager.

Als u Google Ad Manager advertenties wilt laten weergeven, moet u de volgende instellingen actief hebben in uw CMP, anders krijgt u een foutmelding als deze:

 1. Zorg ervoor dat uw CMP is ingesteld op TCF v2-conformiteit:


  Zie meer info op IAB TCF-naleving hier.

 2. Zorg ervoor dat u "Google-advertentieproducten"vermeld in uw leverancierslijst:


 3. Zorg ervoor dat u ten minste de IAB TCF-doeleinden 1, 2, 3, 4, 7, 9 en 10 geactiveerd heeft in uw doelenlijst:


 4. Zorg ervoor dat u verander de standaard rechtsgrond NIET, laat de rechtsgrond dan achterwege:

Foutopsporing: Google AdSense

Als Google AdSense geen advertenties weergeeft, controleer dan de volgende problemen:

 • Zorg ervoor dat je het hebt gevolgd allen de bovenstaande stappen (TCF ingeschakeld + compatibel, Doeleinden ingeschakeld, Google Advertising-producten in uw leverancierslijst, wettelijke basis op standaard houden, ...)

 • In uw browserconsole onder Netwerk: Kijk of u verzoeken vindt om mee te doen ads? in de URL. Dit geeft aan dat Google AdSense is aangevraagd en niet is geblokkeerd door consentmanager: • In uw browserconsole onder Netwerk: Als u dit ziet ads? of andere verzoeken met een 403 foutcode, dit geeft aan dat uw Google AdSense-account niet correct is ingesteld (controleer op waarschuwingen in uw AdSense-account)
 • In uw browserconsole onder Netwerk: Als u dit ziet ERR_BLOCKED_BY_CLIENT, NS_ERROR_FAILURE or NS_BINDING_ABORTED dit geeft aan dat de browser (bijvoorbeeld trackingpreventie) het verzoek heeft geblokkeerd. Controleer uw browserinstellingen. • Controleer uw ads.txt-instellingen (ads.txt moet overeenkomen met uw Google AdSense-account)
 • Controleer uw Google AdSense-account op foutmeldingen
 • Schakel Google Funding Choices uit indien ingeschakeld.

Meer informatie over het debuggen van Google AdSense vindt u hier: https://support.google.com/adsense/answer/10858959?hl=en

Foutopsporing: Google Ad Manager

Als Google AdManager geen advertenties weergeeft, controleer dan de volgende problemen:

 • Zorg ervoor dat je het hebt gevolgd allen de bovenstaande stappen (TCF ingeschakeld + compatibel, Doeleinden ingeschakeld, Google Advertising-producten in uw leverancierslijst, wettelijke basis op standaard houden, ...)
 • Laad de Google Publisher Console door toe te voegen ?google_console=1 naar de website-URL of door te bellen googletag.openConsole() in de browserconsole: • In uw browserconsole onder Netwerk: Als u dit ziet ERR_BLOCKED_BY_CLIENT, NS_ERROR_FAILURE or NS_BINDING_ABORTED dit geeft aan dat de browser (bijvoorbeeld trackingpreventie) het verzoek heeft geblokkeerd. Controleer uw browserinstellingen. • Controleer uw ads.txt-instellingen (ads.txt moet overeenkomen met uw Google AdManager)
 • Controleer uw Google AdManager-account op foutmeldingen
 • Schakel Google Funding Choices uit indien ingeschakeld.

Meer informatie over het debuggen van Google AdManager vindt u hier:

Waarom zie ik alleen advertenties als ik toestemming geef?

In het Google-beleid staat dat u wettelijke toestemming moet verkrijgen. Als er geen toestemming wordt gegeven, ziet Google dit via de IAB TCF v2 API en handelt daarnaar. Om Google advertenties te laten weergeven, moet toestemming worden gegeven voor doel 1, 2 en 3, evenals voor de leverancier Google Advertising Products.

... maar Google liet eerder advertenties zien !?

Ja en nee. Het Google-beleid dicteerde altijd (zelfs vóór IAB TCF v2) dat u wettelijke toestemming moet verkrijgen. Als er geen toestemming wordt gegeven, mag u de codes van Google niet op uw website plaatsen. Met IAB TCF v2 heeft Google nu een mechanisme om te controleren of toestemming echt wordt gegeven en kan nu automatisch reageren als er geen toestemming wordt gegeven. Als u advertenties voor IAB TCF heeft gezien zonder toestemming te geven, dan alleen omdat de website het Google-beleid schendt.

Hoe zit het met niet-gepersonaliseerde advertenties?

Ook vóór IAB TCF v2 mocht u van Google geen advertenties tonen zonder wettelijke toestemming - dit geldt ook voor niet-gepersonaliseerde advertenties. Het is een veelvoorkomend misverstand dat 'geen toestemming' betekent dat u het signaal 'toon niet-gepersonaliseerde advertenties' aan Google moet doorgeven. Als er geen toestemming wordt gegeven en u de codes van Google toont, overtreedt u het beleid van Google! Zie ook: Beperkte advertenties

Waarom doet ConsentManager Google Ads blokkeren?

Als u de handmatige blokkeringscode gebruikt, blokkeren we geen codes als u ze niet hebt voorbereid om te blokkeren. Houd er rekening mee dat Google automatisch de weergave van advertenties blokkeert als er geen toestemming wordt gegeven.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Terug naar boven