Werken met Google Fonts

Wat zijn Google-lettertypen?

Lettertypen zijn bestanden die de beschrijving bevatten hoe de browser een bepaalde tekst kan weergeven. Google biedt verschillende lettertypebestanden op hun servers aan. Voor veel webdesigners is het heel eenvoudig om de Google Fonts te gebruiken om de website op een bepaalde manier te ontwerpen.

Waarom zijn Google Fonts een probleem?

Bij gebruik van Google Fonts via de Google-servers, downloadt de browser van de bezoeker de lettertypebestanden rechtstreeks van Google. Google ontvangt dus de IP, Browsegegevens en meer van de bezoeker en mag deze voor eigen doeleinden gebruiken. Verschillende gegevensbeschermingsautoriteiten hebben al bevestigd dat dit gebruik van Google Fonts in strijd is met de AVG-principes van gegevensminimalisatie.

Hoe te werken met Google Fonts?

De beste manier om de lettertypebestanden te gebruiken, is door ze te downloaden van de Google-servers en ze rechtstreeks op uw eigen server te plaatsen. Op deze manier is Google niet langer betrokken en worden de principes van gegevensbescherming niet langer geschonden.

De tweede beste optie is om toe te staan consentmanager om deze lettertypen te blokkeren.

Hoe Google Fonts downloaden?

1. Om de Google-lettertypebestanden te downloaden, kunt u tools gebruiken zoals de Google Web Font-helper. Hiermee kunt u de bestanden downloaden naar een ZIP-bestand.
  2. Pak het ZIP-bestand uit en upload de bestanden naar uw webserver
  3. Werk de HTML-code van uw website bij en wijzig de locatie van de lettertypebestanden:

Originele Google Font-code (voorbeeld):

Bijgewerkte versie die naar uw server wijst (voorbeeld):

Automatisch blokkeren voor lettertypen inschakelen

Standaard blokkeert de automatische blokkeercode geen lettertypen en stylesheets. U kunt dit inschakelen onder Menu > CMP's > Bewerken > Overige instellingen > Stylesheets blokkeren:

Houd er rekening mee dat automatisch blokkeren niet veilig is voor de AVG! Moderne browsers kunnen de lettertypen al downloaden voordat de blokkering actief wordt en daarom kan er geen blokkering plaatsvinden.

Handmatig Google Fonts blokkeren

Als u handmatige blokkering gebruikt, kunt u lettertypen blokkeren door de <link ..> code. Voorbeeld: